Strandplevier

De strandplevier (Charadrius alexandrinus) is een waadvogel uit de familie van plevieren (Charadriidae). Het is een broedvogel van steppegebieden en zandkusten van Europa, Azië en Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. In Europa is het voornamelijk een broedvogel van kustgebieden.

De strandplevier wordt 15 tot 17 centimer groot. Hij is kleiner, lichter, langere poten en heeft een kleinere staart dan de plevier. Zijn borst band is nooit compleet, en meestal slechts weergegeven als donkere laterale vlekken op de zijkanten van de borst. De bovendelen zijn grijsbruin en de onderkant wit in het gehele verenkleed. De borst markeringen zijn zwart in de zomer van volwassenen, anders bruin. Mannetjes van sommige rassen hebben een zwarte voorhoofd bar en een zwart masker door het oog. De poten zijn zwart. In de vlucht, de slagpennen zijn zwart met een sterke witte vleugel bar.

Tijdens de vlucht schreeuwt hij met een scherpe bip.

Deze soort broedt op zandige kusten en bij brakke meren, soms bij zoet water. Hij maakt zijn nest door een holletje in de grond te schrapen en legt drie tot vijf eieren. De broedvogels in warmere landen zijn grotendeels blijvers, maar in noordelijke streken zijn het trekvogels.

Het overwinteringsgebied ligt ten zuiden van de tropen.

Zij voeden zich met insecten en andere ongewervelden, die worden gevangen door een ren-en-pauze-techniek, in plaats van gestaag sonderen zoals enkele andere steltlopergroepen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb