Sarichioi, Lipovenen, Uspenia, Pensiunea, Poarta Apelor, La Cupric, Camping, Zorile Albe, Chettusia, Constanta, Mamaia, Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn, Costinesti, Mangalia, Donau, Donaudelta, Gura Portitei, Mila 23, Murighiol, Sulina, Tulcea, Karper, MeervalAlba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasud, Botosani Braila, Brasov, Buzau, Calaras, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedint, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea
Sarichioi een paradijs op aarde

Ruïne van Enisala

De ruïnes van Yeni-Sale (Enisala, Enişla) middeleeuws fort staan op de fortheuvel (Dealul Cetăţii) het gebied van de meren Razim en Babadag overziend.

Bestuurders die geïnteresseerd waren in de mond van de Donau hebben het Enisala fort laten bouwen in de tweede helft van de 14e eeuw. Het fort had een militair doel, dienend als wachtpost voor zowel de land als de water routes.

Analyses van de bouwtechnieken, archeologisch materiaal en historische gegevens hebben experts geleid tot de hypothese, dat Genuaanse handelslieden het fort van Enisala gebouwd zouden kunnen hebben omdat ze erin geïnteresseerd waren het fortensysteem in het noorden van Dobrogea te versterken om de Zwarte Zee te bewaken en zij hadden ook grote rijkdommen verzameld als gevolg van hun monopolie op de handelsvaart op de Zwarte Zee.

De onregelmatige veelhoekige bleuprint van het fort laat de sinuositijd van de Jura kalksteen zien, waarop het was gebouwd. De omringende muren, torens en bastions, die zijn opgetrokken met kleine grof gehakte kalkstenen blokken, rijzen tot wel 5-10 meter hoog op sommige plekken.

Het bastion van de hoofdingang laat een speciale architectuur van een dubbele boog van orientale oorsprong zien. Byzantijnse architecten van de middeleeuwen maakten regelmatig gebruik van dubbele bogen bij het bouwen van verschillende gebouwen op de Balkan of in de Roemeense vorstendommen: fort Neamţ, koninklijke St. Nicolaas kerk in Curtea de Argeş, of sommige kerken in Moldova gesticht door vorst Stefan de Grote.

Enisala maakte deel uit van de verdedigingslinie van het Ţara Românească vorstendom gedurende het bewind van Mircea de Oude "... heerser over het gehele Ţara Românească (Roemeense land) ... tot aan de Grote Zee" (1397-1418). In Enisala werd er - na de verovering  van Dobrogea door de Turken in 1419/1420 - een Ottomaans militair garnizoen gevestigd.

Enisala behield een belangrijke plaats in de 14e en 15e eeuw.Toen bestond het Ottomaanse bewind voorbij de Donau mond tot fort Albă en Chilia, totdat zandbanken werden gevormd, die het meer Razim afscheidden van de Zwarte Zee. Hierdoor werd Enisala verlaten in de loop van de volgende eeuwen, daar het niet langer geschikt was voor het doel waarvoor het gesticht was.

Nu is het fort van Enisala een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Dobrogea de rusteloze winden en zijn boeiende geschiedenis weerstaand.

Maak jouw eigen website met JouwWeb